17-COLUMN Groeikompas 1 pagina_edited

Het familiebedrijf overnemen: de spagaat tussen loyaliteit en groei

Voor de buitenwereld lijkt het een gespreid bedje: het bedrijf van de familie overnemen. Maar er liggen veel uitdagingen. Zo weerklinkt vaak de stem van de oude directie door in de dagelijkse gang van zaken. Blijft het bij goedbedoelde adviezen of staan er stiekem twee kapiteins op het schip?

Gewoonte
Natuurlijk liggen de afspraken vast op juridisch, organisatorisch en financieel gebied. De verantwoordelijkheden zijn duidelijk. Maar dan zijn er van die gewoontes. Zo loopt de oude directeur iedere dag nog even binnen. Voor de gezelligheid of doet hij straks weer het licht uit?

Reuring
Wanneer gaat dat wringen? Het is een feit dat iedereen moet wennen aan de nieuwe rolverdeling, jij incluis. Van werknemer naar directeur. Jij bent de frisse wind die veranderingen teweeg brengt. Relaties, klanten, medewerkers en de familie nemen eerst een afwachtende houding aan. Terwijl jij wilt doorpakken, ambitieus als je bent. Dit kan zorgen voor reuring op de werkvloer. Van de ene kant is er die loyaliteit want iedereen weet hoeveel moeite het heeft gekost het bedrijf op te bouwen. Van de andere kant spelen de angsten voor verandering. In hoeverre voel je dan de hete adem van de familie terwijl je kiest voor groei op jouw manier.

Slagvaardig
Jouw handelen ligt onder het vergrootglas en tegelijkertijd wil je laten zien dat je slagvaardig bent. Wat te doen? De sleutel tot succes begint met vertrouwen uitstralen. Dat kan alleen als je weet wat er allemaal speelt. Je zult dus de communicatieve pijnpunten tussen de werkvloer en de organisatie moeten opsporen. Groeikompas helpt je daarmee op een manier die zorgt dat jij met een gerust hart groei realiseert die eer doet aan het familiebedrijf.

Suzan Wijnbergen – de Feijter

Groeikompas: Effectief ondernemen
Paardeweide 3f, 4824 EH Breda
T 085 – 7325533
office@groeikompas.nl
www.groeikompas.nl